Ilustrasi

MANAberita.com — SEORANG netizen dengan akun Facebook @Novelis Suci Hidayat membagikan kisahnya yang bertengkar lantaran berebutan tupperware di rumah sakit saat tengah menjaga anaknya yang sedang sakit.

Melalui unggahannya, Suci membagikan jika saat itu ia hendak memberikan minum pada anaknya. Namun, dibuntuti oleh seorang wanita yang kebetulan baru masuk ke rumah sakit beberapa jam karena merawat keluarganya yang sakit.

Tanpa peringatan lagi, si ‘tetangga’ ini meneriaki Suci dengan kata-kata pencuri dam miskin karena telah mencuri Tupperware miliknya. Tak terima, Suci lantas mengelak karena botol tersebut memang miliknya.

Bukannya tenang, si tetangga justru semakin mengamuk setelah suaminya mengatakan jika mereka tak punya botol seperti itu. Beruntung ada satu petugas rumah sakit yang melerai dan mengajak mencari Tupperware mereka.

Alangkah malunya si tetangga ketika mendapati botol minumnya terselip di dalam tas. Kejadian ini pun dituliskannya ke Facebook.

@Novelis Suci Hidayat: “TRAGEDI TUPPERWARE

Dah 4 hari aku check in Hotel Hospital ni temankan anak aku yang sakit.
Entah bila boleh balik aku pun tak tau.
Jiran sebelah silih berganti.
Hari ni orang lain.
Esok pulak orang lain.

Ralit aku perhati jiran baru.
Baru je check in.
Entah sakit apa anak dia aku tak pasti.
Dan taklah aku sibuk nak bertanya dalam keadaan sibuk macam tu.
Biarlah dia uruskan anak dia.

Eh…
Anak aku gelisah pulak.
Cepat2 aku cari botol susu nak bancuh susu.
Alamak.
Air masak pulak habis.
Tak bertangguh aku capai botol Tupperware Pink Limited Edition menuju pantry wad.

On the way ke pantry aku rasa ada orang di belakang aku.
Yang mengikut aku sejak di cubicle.
Ahhh… malas nak peduli.
Karang anak aku nangis kalau aku lambat.

Tak tunggu lagi, aku buka penutup botol Tupperware.
Menadah air masak.
Dan tiba-tiba, jiran baru aku tadi terpacak sebelah aku.

Jiran : Hei! Tak malu ke?!
Aku : (?????? Pehal lak ni?)

Jiran : Tak malu ke botol Tupperware orang pun nak ambil?!!! (Terjerit2)
Aku : (eh? Alamak… bukan botol aku ke ni? Goyang jugak aku. Terambik botol dia ke? Aku cuba ingat balik sebelum aku keluar dari cubicle tadi)

Tiba-tiba suami jiran tu datang.

Suami jiran : Kenapa ni yang? Bising-bising ni? (Satu wad boleh dengar suara bini dia)
Jiran : Ni ha! Miskin sangat sampai curi botol Tupperware kita!

Suami Jiran : Botol kita? (Pandang botol yang ada kat tangan aku) Eh… kita mana ada botol macam ni.
Jiran : Ada! Abang mana tau! Saya baru beli! Saya baru nak rasa! Mahal tau tak?!!!

Dan aku masih kelu.
Nak cakap sepatah pun tak mampu.
Takut dan malu.
Betul ke aku terambil botol dia?

Walaupun dah 4 hari aku dekat sini, goyah juga keyakinan aku bila jiran aku ni terlampau yakin kompiden nak mampus yang botol dekat tangan aku ni dia yang punya.

Tiba-tiba misi datang…

Misi : Eh… kenapa bising-bising ni?
Jiran : Ni ha! Tak padan dengan anak sakit! Mencuri! Miskin sangat agaknya!

Wah wah wahhh tingginya hidung kau kak.

Misi : (Misi kerut dahi) Curi apa?
Jiran : Ni saya punya botol Tupperware!

Misi : Betul ke dia curi? Dia dah 4 hari sini. Memang botol tulah dia dok usung ke sana sini. Puan baru je masuk kan?
Jiran : Tak! Ini memang botol Tupperware saya! Botol Tupperware saya hilang!

Aku masih lagi diam.
Confuse.
Terkejut tiba-tiba kena serang macam tu.

Misi : Macam nilah. Meh kita cari dulu.
Jiran : Tak payah! Ni memang botol saya!

Misi : Jom-jom. Kita cari dulu. (Misi pujuk lembut)

Beriringan kami ke cubicle demi misi menyiasat misteri kehilangan botol Tupperware.

Cari punya cari punya cari punya cari…

Akhirnyaaa…
Botol Tupperware milik jiran elok tersembunyi dalam beg tangan dia.
Muka pucat lesi.
Nak mintak maaf macam ada rimau duduk tengah tekak.

Aku : Hah? Sekarang siapa yang malu?

Aku tunggu gakla kalau dia nak minta maafkan.
Nan hado!

Dan aku terus blah sambung isi air nak buat susu anak aku.

Misi lain menyampuk.

Misi Lain : Apahal bising-bising tu?
Misi Tadi : Dia kata botol Tupperware dia hilang.
Misi Lain : Laaa… botol je pun? Bergegar satu wad tu.

Begitulah kisahnya.
Kerana TUPPERWARE, manusia tak ketahuan.
Kerana TUPPERWARE, manusia hilang pedoman.
Kerana TUPPERWARE, manusia sanggup berbunuhan.

Baru pakai TUPPERWARE dah bergegar wad.
Lapar benar aku TUPPERWARE kau.
Dah rasa KAYA sangatlah boleh pakai TUPPERWARE?

Renung-renungkan…
Sama-sama ambil pengajaran.
Jangan rasa bangga sangat pakai TUPPERWARE.
Jangan pandang hina orang tak pakai TUPPERWARE.
Bukan naik setakuk pun darjat kau bila pakai TUPPERWARE.

Aku tak kecam brand Tupperware.
Apatah lagi nak kecam seller.
Yang beli pun tak ada salahnya.
Yang minat pon ok je. Takdahal!
Yang salahnya sikap INDIVIDU tu sendiri.

Tak payahlah nak bongkak sangat.
Tupperware bukan mahal mana pun.

Botol PINK tulah yang buat jiran tadi hilang kewarasan!
Satu set rege dalam RM100 kot.
Bahagi 4 baru RM25 🤤🤤🤤
Botol Orang Kaya.

Ini baru cerita TUPPERWARE tau.
Kalau cerita BIJAN aku rasa mau meninggal dia TRAGEDI TUPPERWARE

Dah 4 hari aku check in Hotel Hospital ni temankan anak aku yang sakit.
Entah bila boleh balik aku pun tak tau.
Jiran sebelah silih berganti.
Hari ni orang lain.
Esok pulak orang lain.

Ralit aku perhati jiran baru.
Baru je check in.
Entah sakit apa anak dia aku tak pasti.
Dan taklah aku sibuk nak bertanya dalam keadaan sibuk macam tu.
Biarlah dia uruskan anak dia.

Eh…
Anak aku gelisah pulak.
Cepat2 aku cari botol susu nak bancuh susu.
Alamak.
Air masak pulak habis.
Tak bertangguh aku capai botol Tupperware Pink Limited Edition menuju pantry wad.

On the way ke pantry aku rasa ada orang di belakang aku.
Yang mengikut aku sejak di cubicle.
Ahhh… malas nak peduli.
Karang anak aku nangis kalau aku lambat.

Tak tunggu lagi, aku buka penutup botol Tupperware.
Menadah air masak.
Dan tiba-tiba, jiran baru aku tadi terpacak sebelah aku.

Jiran : Hei! Tak malu ke?!
Aku : (?????? Pehal lak ni?)

Jiran : Tak malu ke botol Tupperware orang pun nak ambil?!!! (Terjerit2)
Aku : (eh? Alamak… bukan botol aku ke ni? Goyang jugak aku. Terambik botol dia ke? Aku cuba ingat balik sebelum aku keluar dari cubicle tadi)

Tiba-tiba suami jiran tu datang.

Suami jiran : Kenapa ni yang? Bising-bising ni? (Satu wad boleh dengar suara bini dia)
Jiran : Ni ha! Miskin sangat sampai curi botol Tupperware kita!

Suami Jiran : Botol kita? (Pandang botol yang ada kat tangan aku) Eh… kita mana ada botol macam ni.
Jiran : Ada! Abang mana tau! Saya baru beli! Saya baru nak rasa! Mahal tau tak?!!!

Dan aku masih kelu.
Nak cakap sepatah pun tak mampu.
Takut dan malu.
Betul ke aku terambil botol dia?

Walaupun dah 4 hari aku dekat sini, goyah juga keyakinan aku bila jiran aku ni terlampau yakin kompiden nak mampus yang botol dekat tangan aku ni dia yang punya.

Tiba-tiba misi datang…

Misi : Eh… kenapa bising-bising ni?
Jiran : Ni ha! Tak padan dengan anak sakit! Mencuri! Miskin sangat agaknya!

Wah wah wahhh tingginya hidung kau kak.

Misi : (Misi kerut dahi) Curi apa?
Jiran : Ni saya punya botol Tupperware!

Misi : Betul ke dia curi? Dia dah 4 hari sini. Memang botol tulah dia dok usung ke sana sini. Puan baru je masuk kan?
Jiran : Tak! Ini memang botol Tupperware saya! Botol Tupperware saya hilang!

Aku masih lagi diam.
Confuse.
Terkejut tiba-tiba kena serang macam tu.

Misi : Macam nilah. Meh kita cari dulu.
Jiran : Tak payah! Ni memang botol saya!

Misi : Jom-jom. Kita cari dulu. (Misi pujuk lembut)

Beriringan kami ke cubicle demi misi menyiasat misteri kehilangan botol Tupperware.

Cari punya cari punya cari punya cari…

Akhirnyaaa…
Botol Tupperware milik jiran elok tersembunyi dalam beg tangan dia.
Muka pucat lesi.
Nak mintak maaf macam ada rimau duduk tengah tekak.

Aku : Hah? Sekarang siapa yang malu?

Aku tunggu gakla kalau dia nak minta maafkan.
Nan hado!

Dan aku terus blah sambung isi air nak buat susu anak aku.

Misi lain menyampuk.

Misi Lain : Apahal bising-bising tu?
Misi Tadi : Dia kata botol Tupperware dia hilang.
Misi Lain : Laaa… botol je pun? Bergegar satu wad tu.

Begitulah kisahnya.
Kerana TUPPERWARE, manusia tak ketahuan.
Kerana TUPPERWARE, manusia hilang pedoman.
Kerana TUPPERWARE, manusia sanggup berbunuhan.

Baru pakai TUPPERWARE dah bergegar wad.
Lapar benar aku TUPPERWARE kau.
Dah rasa KAYA sangatlah boleh pakai TUPPERWARE? 😅

Renung-renungkan…
Sama-sama ambil pengajaran.
Jangan rasa bangga sangat pakai TUPPERWARE.
Jangan pandang hina orang tak pakai TUPPERWARE.
Bukan naik setakuk pun darjat kau bila pakai TUPPERWARE.

Aku tak kecam brand Tupperware.
Apatah lagi nak kecam seller.
Yang beli pun tak ada salahnya.
Yang minat pon ok je. Takdahal!
Yang salahnya sikap INDIVIDU tu sendiri.

Baca Juga
The Next Marsha Ngik Ngik, Bocah ini Kepergok Sedang ‘Beginian’ di Depan Umum
Nah Lho! Ternyata Eyeliner Berbahaya Untuk Mata
Tidak Diberi Uang Untuk Beli Kuota, Remaja 15 Tahun Hendak Tusuk Ibunya Sendiri

Tak payahlah nak bongkak sangat.
Tupperware bukan mahal mana pun. 

Botol PINK tulah yang buat jiran tadi hilang kewarasan!
Satu set rege dalam RM100 kot.
Bahagi 4 baru RM25 🤤🤤🤤
Botol Orang Kaya.

Ini baru cerita TUPPERWARE tau.
Kalau cerita BIJAN aku rasa mau meninggal dia menjerit sampai keluar anak tekak…
Morning!” (Zee)